Carl Maas

“Met veel enthousiasme wil ik mijn brede ervaring in accounting, controlling en directievoering inzetten als een toegevoegde waarde in het MKB”

Na een voltooide Vwo-opleiding in Sittard begon Carl Maas aan de studie Bedrijfseconomie in Tilburg. In 1985 studeerde hij af op een onderzoek naar ‘organisatorische knelpunten bij automatisering’. Hierna volgde hij gedurende zijn loopbaan diverse cursussen op het gebied van algemeen management, TQM-systemen, productieverbetering methoden en management accounting.

Na zijn studie kwam Carl in dienst bij het bedrijf van zijn vader, een groothandel in sportartikelen. Als Financieel Manager heeft hij samen met de Commercieel Manager de inkoop (uit Europa) naar het Verre Oosten verplaatst. Zijn aandachtspunt binnen dit project was de veranderende financieringsplanning. Zodoende kreeg hij ook ervaring met ondernemingsplanning. Om zijn loopbaan te verbreden verliet hij in 1990 dit bedrijf en startte hij bij een internationaal productiebedrijf als Assistent Controller. Hij groeide hier door naar een management functie en werd in 1992 Controller van een nieuwe vestiging. In 1995 werkte hij een jaar als Controller bij een producent van printplaten waarna hij terugkeerde bij zijn voormalige werkgever op het hoofdkantoor in Brussel, nu als Controller voor alle Europese vestigingen. Aandachtsgebieden waren met name de ontwikkeling van lokale Controllers op vakinhoudelijk gebied en financiële analyses voor de moederorganisatie. Twee jaar later, in 1997, maakte hij de stap naar een directiefunctie bij een van de productiebedrijven van de groep. Met zijn financiële achtergrond kreeg hij als taak het bedrijf uit de rode cijfers te halen. Nadat hij deze opdracht succesvol had afgerond werd hij in 1999 door een groep privé-investeerders gevraagd een soortgelijk bedrijf in Zuid-Duitsland weer rendabel te maken. Dit lukte en in 2002 werd hij door zijn oude, werkgever, gevraagd bij een groepsmaatschappij de organisatie opnieuw op te zetten omdat ondanks een investering van 17 miljoen Dollar de financiële resultaten achterbleven als gevolg van een te laag productievolume.

Nu ook deze opdracht succesvol is afgerond, was Carl overtuigd van zijn vakmanschap en ondernemerschap. Daarom werd hij per 1 januari 2006 zelfstandig ondernemer bij Claassen, Moolenbeek & Partners.

In 2011 werd Carl bij een van zijn opdrachtgevers gevraagd interim de functie van financieel directeur op zicht te nemen. Gezien de groei, ambities en de korte lijnen naar de DGA’s trad Carl daar in 2013 in dienst. Het betrof hier een bedrijf in het afvullen van blik voor A-merken waar de capaciteit groeide van 600 miljoen blikken in 2011 naar 1 miljard blikken in 2016. Eind 2015 werd een due diligence traject gestart met Refresco. Refresco wilde sterk groeien in de blikmarkt. Dit “due-dilligence” traject heeft Carl samen met de DGA uitgevoerd hetgeen leidde tot de verkoop van aandelen aan Refresco in maart 2016. Carl kreeg in juli 2016 een contract aangeboden voor 3 jaar als CFO bij Refresco Benelux BV. Eind 2019 is hij hiermee gestopt en is zich weer gaan concentreren op het zelfstandig ondernemerschap. Met zijn ervaring en liefde voor zelfstandig ondernemerschap heeft Carl een bewuste keuze gemaakt om ondernemers te laten profiteren van zijn kennis en ervaring. Carl voelt zich als een vis in het water bij The Alternative Board en wil in Zuid-Limburg ondernemers helpen meer winstgevend en meer productief te zijn en hen meer persoonlijke voldoening te laten halen uit hun bedrijven.

Een paar boeken uit de kast van Carl: