Arjen van Kooten

“Leiderschap is een keuze”

Hij studeerde bedrijfseconomie in Amsterdam en begon zijn carrière in 1992 bij PricewaterhouseCoopers als accountant. In 1996 maakte hij de overstap naar Swarovski waar hij begon als financieel directeur voor de verkooporganisatie van de Benelux. In 1998 richtte hij voor de groep de Europese holding op, waar hij als algemeen directeur meer dan twintig jaar leiding aan heeft gegeven.

Naast deze functie heeft Arjen diverse leidinggevende rollen vervuld. Eerst als operationeel manager in het Europese managementteam. Later heeft hij de Corporate Tax afdeling op het hoofdkantoor van de Swarovski groep in Zwitserland opgezet. In deze functie was de wereld zijn speelveld, met vele reizen tot gevolg, wat hij altijd zeer gewaardeerd heeft.

In de laatste functie binnen Swarovski gaf hij leiding aan de financieel directeuren van de negen Europese landenverkooporganisaties. Hij deed dit met zijn regionale team bestaande uit vele diverse nationaliteiten in verschillende disciplines als HR, Controlling en Legal. Aangezien al deze directeuren en managers verspreid over het continent werkzaam waren, was coachend en ondersteunend leiderschap een vereiste. Hier genoot hij het meeste van – het ondersteunen van verantwoordelijke, self-starting en ondernemende senior managers om de gestelde bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Dat dit alles plaatshad in de Europese verkooporganisatie van een wereldmerk, met groothandel, detailhandel en online omzet als verantwoordelijkheidsgebied was de slagroom op de taart.

Arjen is vanaf het begin van TAB in Nederland betrokken geweest bij de start en uitbouw van de activiteiten, en is nu eigenaar van TAB voor de regio Noord-Holland Midden. Van supportive leadership in loondienst naar zelfstandig ondernemerschap als TAB facilitator/coach was een kleine en logische stap. Lokale ondernemers helpen in het vormgeven van hun persoonlijke visie, hun bedrijfsvisie, de bedrijfsstrategie en bedrijfsvoering in alle mogelijke aspecten zijn uitdagingen die hem op het lijf zijn geschreven.

Arjen heeft een vrouw en 3 kinderen waar hij graag zijn vrije tijd mee besteed. Ze reizen veel. Daarnaast staat hij in het weekend en tijdens vakanties graag vòòr zonsopgang op om de vrije natuur in te gaan. Ontspannen thuis doet hij het liefste met boeken, muziek, en films.

Een paar boeken uit de kast van Arjen:

  • The 8th Habit (Stephen R. Covey)
  • Whale Done! (Kenneth Blanchard)
  • The One Minute Manager (Spencer Johnson)