Voel je productiever door timemanagement!

De meeste CEO’s en zelfstandige ondernemers begrijpen diep van binnen dat er niet genoeg uren in een dag zitten om alles voor elkaar te krijgen. Ze weten ook dat tijd en het beheer hiervan veel te vaak wordt verspild, ondanks dat dit een van de meest waardevolle hulpbronnen is van allemaal. Dit leidt tot frustratie, het gevoel dat er te weinig wordt bereikt en andere moreel ondermijnende ervaringen. Deze frustratie is te voorkomen door goede timemanagement. Wij geven je een aantal tips waardoor jij aan het eind van de dag een productiever gevoel hebt.

timemanagement

Afleidingen? Zeg gewoon "nee"

We leven in een tijdperk van afleiding, maar dat betekent niet dat een CEO of ondernemer kostbare uren moet verspillen aan het scrollen door LinkedIn, Twitter of andere sociale media kanalen. De ROI van deze activiteit is bijna nul, deze kostbare tijd kun je dus beter steken in het opbouwen van je bedrijf. In eerste instantie moet deze motivatie groot genoeg zijn om je mobiel links van je te laten liggen.

Naast het scrollen op social media, zijn ook e-mails een constante afleiding. We zien vaak dat de mails aan het einde van de dag beantwoord worden, of juist helemaal aan het begin van de dag. Plan het beheren van je e-mail in op een vast moment, bij voorkeur rond de momenten wanneer jij de meeste focus hebt.

De eerste stap

De eerste stap om deze digitale afleidingen opzij te zetten, is het uitschakelen van meldingen die aankondigen dat er net een nieuwe post is geplaatst of een e-mail is binnengekomen. Dit alleen al zal de weg wijzen naar een betere focus op wat echt belangrijk is.

the alternative board

Breng je prioriteiten op orde

Er is een veelvoorkomende verwarring tussen werk dat urgent is en wat echt belangrijk is. CEO’s en bedrijfsleiders klagen vaak dat ze de hele dag bezig zijn met brandjes blussen, wat vaak een andere manier is om te zeggen: “Dat is weer een dag verspild.”.

Zoals Lisa Evans van Fast Company opmerkt: “Dringendheid wordt soms gebruikt als excuus om iets uit te stellen dat belangrijker maar ook moeilijker is.”. Het is beter om je te concentreren op je echte prioriteiten en jezelf de vraag te stellen: ‘Hoe dient deze taak mijn prioriteiten en brengt het me dichter bij mijn visie?’.

Stap uit de "multitask-mindset"

Ja, in theorie klinkt multitasking logisch en is het iets wat elke bedrijfsleider zou moeten doen. In de praktijk is het eindresultaat vaak minder wanneer je twee taken tegelijk uitvoert dan wanneer je je met één taak tegelijk bezighoudt. Identificeer daarom wat echt belangrijk is en geef dat je volledige aandacht. Uiteindelijk ga je merken dat je meer bereikt en meer indrukwekkende resultaten ziet voor je inspanningen.

the alternative board

Oefen delegeren

Vooral voor ondernemers die opklimmen tot CEO’s, is er vaak het knagende gevoel dat zij een bepaalde taak beter kunnen uitvoeren dan mensen die voor hen werken. Als dat waar is, neem je waarschijnlijk de verkeerde mensen aan. In de meeste gevallen neem je mensen aan waarvan je weet dat ze talent hebben en in goede staat zijn om de taken uit te voeren. Door je taken naar hen te delegeren, kan het personeel hun vaardigheden en verantwoordelijkheden verder uitbreiden, en houd jij tijd over voor de belangrijke taken die je volle aandacht nodig hebben. Zo kun jij je blijven focussen op de groei van het bedrijf.

Last but not least: plan wat vrije tijd in

Hoe overbelast je ook bent, het is een goed idee om van tijd tot tijd een “vrij” uur aan je schema toe te voegen. “Als je elke dag tot op de seconde plant”, zegt Square, “heb je nooit tijd voor onverwachte uitdagingen en kansen”. Een paar momenten vrij hebben van de uitdagingen van leiderschap zorgt er ook voor dat je nieuw leven wordt ingeblazen, waardoor je je tijd veel beter kunt gebruiken.

The Alternative Board helpt jou!

Ben je benieuwd hoe andere ondernemers omgaan met hun timemanagement of wil je nog wat extra handvatten krijgen, zodat jij jouw tijd goed kunt indelen? Neem contact met ons op! The Alternative Board staat voor je klaar, we kijken graag met je mee wat we voor elkaar kunnen betekenen.