Waarom slaap zo belangrijk is, zeker als ondernemer

Slapen doen we allemaal, maar doen we dat wel genoeg? Uit cijfers van het CBS bleek in 2018 dat 1 op de 5 Nederlanders van 12 jaar of ouder, kampt met slaapproblemen. Maar liefst 10% hiervan gaf aan zelfs véél slaapproblemen te hebben. Slaap tekort heeft een slechte invloed op je gezondheid én effectiviteit, het is niet voor niets dat er wordt aangeraden om 8 uur per nacht te slapen, zeker als ondernemer. Bij TAB geven we je graag tips over hoe jij beter je rust en slaap kunt pakken, zodat je overdag effectiever bent en minder stress ervaart.

belang van slaap

Het belang van slaap als ondernemer

Het klinkt natuurlijk logisch: na een goede nachtrust heb je een goede dag en na een nacht slecht geslapen te hebben ben je moe en kan de dag niet snel genoeg voorbij zijn. Als ondernemer is het een nog grotere uitdaging om aan voldoende rust te komen door taken die maar door blijven gaan. En juist een goede nachtrust is zo belangrijk als je ondernemer bent. Wanneer je te weinig slaapt ervaar je sneller stress, overgevoeligheid, vermoeidheid en heb je meer last van een gebrek aan motivatie en concentratie. Dit zijn allemaal factoren die je als ondernemer niet kunt gebruiken. Voldoende slaap is dus van groot belang, wij zetten de drie belangrijkste voordelen op een rij.

  1. Je hebt een beter concentratievermogen
    Een goede nachtrust draagt bij aan betere concentratie, je bent alerter, scherper, het oplossen van conflicten zal eenvoudiger gaan en het zorgt ervoor dat je sneller en makkelijker nieuwe informatie opneemt.

  2. Je hebt meer energie
    Een die we allemaal wel kennen: van slaap krijg je energie. Dit is ook waar slaap met name voor is bedoeld. Slapen is letterlijk het opladen van je lichaam voor een nieuwe start, en dat is heel belangrijk. Energie zorgt daarnaast ook voor een positievere en vrolijkere houding. Dat mag natuurlijk niet ontbreken!

  3. Je ervaart meer creativiteit
    Van drukte, haasten en allerlei dingen tegelijk doen neemt de motivatie en creativiteit af. Doordat je tijdens het slapen oplaadt, word je weer creatiever. Dit komt doordat je brein beter is uitgerust en meer georganiseerd. Dat creëert ruimte voor nieuwe ideeën. Ideeën die misschien al vergeten waren kun je je beter herinneren en je hebt meer motivatie. Omdat je door een goede nachtrust ook meer energie hebt, ben je positiever en dat draagt weer bij aan een toename van creativiteit.

the alternative board Nederland

"Wij bieden ondernemers meer nachtrust."

Praktische tips voor een betere nachtrust

Om als ondernemer goed te functioneren en je doelen te behalen, is slaap een van de meest belangrijke factoren. We geven je daarom graag een aantal tips zodat jij jouw slaapritme kan verbeteren.

Laat je telefoon, laptop, tv en andere apparaten wat vaker even links liggen

Eindeloos scrollen op sociale media doet meer kwaad dan goed. Het zorgt er namelijk voor dat de melatonine aanmaak (het slaaphormoon) wordt verstoord. Regelmatig voor het slapen nog even je telefoon checken? Dat kun je maar beter niet doen. Probeer één uur voor je gaat slapen voor het laatst op je telefoon, tablet of laptop te kijken. Zo kan je lichaam zijn werk doen en heb je gegarandeerd een betere nachtrust.

Word wakker met (natuurlijk) licht

Hoewel slapen in een volledig donkere ruimte beter is voor een goede nachtrust, is het óók belangrijk om met (natuurlijk) licht wakker te worden. Waarom? Licht is een automatische bron van energie en het maakt je sneller en beter wakker. Het is ook niet voor niks dat de meeste mensen in de winter moeilijk (vroeg) opstaan in de ochtend.

Om zowel in een volledig donkere kamer te slapen én in het licht wakker te worden, kun je gebruik maken van een wekker waarbij het langzaamaan steeds lichter wordt in de slaapkamer.

Slaap niet meer dan 8 uur per dag, zie af van die powernap!

Even 10 à 20 minuten je ogen dichtdoen, een zogeheten “powernap”, klinkt natuurlijk erg verleidelijk, maar eigenlijk is het niet goed voor je en verstoord het je biologische klok. Om regelmatig een goede nachtrust te hebben moet je zorgen voor regelmaat met slaap. Probeer iedere avond rond hetzelfde tijdstip te gaan slapen en wordt iedere ochtend ook rond hetzelfde tijdstip wakker. En ja, óók op zondag.

Een groot deel van de bevolking (wereldwijd) ziet maandag als een nare dag. Het lijkt soms alsof we op maandagochtend inademen en pas uitademen als de maandag voorbij is. We hebben een negatief beeld aan de maandag gehangen. Door ook op zondag vast te houden aan je doordeweekse slaapritme, is het wakker worden op maandag niet meer zo vervelend en maak je het makkelijker én leuker voor jezelf. Door op zo’n manier een slaap-ritme te creëren zul je merken dat je steeds beter slaapt en ook steeds beter wakker wordt met een goede dag als resultaat.

Haal meer succes uit jouw onderneming door een goede nachtrust

Slaap is een van de belangrijkste onderdelen van het leven, vooral als je ondernemer bent. Een van de mooie beloftes die TAB doet is dan ook ondernemers meer nachtrust bieden. Hoe? Door onze business coaching en sessies met het board, leer je van andere ondernemers en leer je hoe jij om kunt gaan met stress en andere zaken. Zo houd je ruimte over om écht met je onderneming bezig te zijn in plaats van problemen op te lossen. Samen met de praktische tips uit deze blog, kom jij zo beter tot rust.

Benieuwd wat TAB voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op, we informeren je graag!