4 tips om ervoor te zorgen dat je niet wordt gestoord tijdens een drukke werkdag

Een telefoontje hier, een appje daar, ook nog een outlook pop-up.. We kennen het allemaal: afleiding op de werkvloer. Hoe zorg je er voor dat je oog niet word getrokken naar al die meldingen, maar dat je je kunt focussen op je werk? Wij geven je 4 tips! 

4 tips tegen afleiding

the alternative board Nederland

We zijn er allemaal aan gewend om voortdurend e-mails, appjes en sociale media te controleren, zonder ons te realiseren hoeveel tijd er hieraan verloren gaat.

Zet alle (telefoon)meldingen uit

Afleiding door digitale apparaten is tegenwoordig een van de meest voorkomende uitdagingen tijdens een drukke werkdag. We zijn er allemaal aan gewend om voortdurend e-mails, appjes en sociale media te controleren, zonder ons te realiseren hoeveel tijd hieraan verloren gaat. De meest eenvoudige, maar misschien wel de moeilijkste oplossing, is de apparaten een bepaalde tijd van de dag uitzetten. Hetzelfde geldt voor meldingen die je waarschuwen voor elk bericht dat je krijgt. Zet je telefoon bijvoorbeeld op niet storen, of zet je status op teams op afwezig / niet storen.

Los van crisissituaties of andere kritieke situaties, is het niet nodig is om elk werkuur van de dag aan je mobiel, iPad of ander apparaat te blijven hangen. Door elke dag wat tijd in te plannen voor offlineactiviteiten, zal je zien hoeveel werk je gedaan krijgt.

Probeer multitasking te vermijden

Veel ondernemers zijn ervan overtuigd dat ze de hele dag kunnen multitasken, zonder enige concessie aan de productiviteit. In feite beweren veel deskundigen op het gebied van tijdbeheer dat iemand die doet aan multitasking, minder bereikt door voortdurend van het ene project naar het andere over te schakelen. Bekijk eerst de taken prioriteit hebben en geef die je volle aandacht. Met als resultaat een betere ROI (Return On Investment) voor je inspanning.

Geef aandacht aan hoe je je tijd besteedt

Door goed op te letten hoe je je tijd besteedt, kun je het effect van afleiding op de werkplek verminderen. TAB-facilitator Phil Spensieri raadt aan om aan het begin van de dag ongeveer 15 minuten te besteden aan het opschrijven van de belangrijkste dingen die je op een werkdag wil bereiken. Maak een to-do lijst en leg focus op de planning voor de dag (echt alleen die dag). Het kan ook helpen om doelen te stellen voor prestaties op langere termijn.

Zorg ervoor dat iedere vergadering de moeite waard is

Vergaderingen zijn vaak een grote afleiding voor zowel leidinggevenden, managers als werknemers. Om teveel afleiding te voorkomen, is het verstandig om ervoor te zorgen dat elke vergadering een duidelijk doel heeft. Maak het doel van tevoren bekend en vraag daarnaast aan alle deelnemers of ze hun apparaten willen uitschakelen tijdens de vergadering. Zo houd je volledige focus tijdens de vergadering en is de kans op verstoring klein. Moeite met onthouden van informatie? Neem de vergadering dan eventueel op en stuur de opname naar de betrokkenen.

TAB staat voor jou klaar

Ervaar je ook veel afleidingen tijdens een werkdag, en wil je graag nog andere tips of hulp ontvangen? Neem vrijblijvend contact met ons op, dan bekijken we samen hoe we jouw uitdagingen het beste aanpakken.